Διαζύγιο και Παιδιά

Το διαζύγιο είναι μια επίπονη, χρονοβόρα και έντονη συναισθηματικά διαδικασία που συχνά φέρνει συγκρούσεις μεταξύ των γονέων. Κανένας γονέας δεν ξεκινάει μια οικογένεια σκεπτόμενος ότι θα χωρίσει. Μπορεί να βιώνει συναισθήματα όπως ένταση, θυμός, λύπη, ματαίωση, ενοχές, ντροπή, ανασφάλεια κ.ά.

Παρά τις προσπάθειες των γονέων να κρύψουν την δυσκολία στην συζυγική τους σχέση από τα παιδιά ή/και να προσπαθούν να παραμείνουν μαζί «για χάρη τους», τα παιδιά συχνά αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά, παρατηρούν την συμπεριφορά των γονέων και κρυφακούν πράγματα.

  • Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η αίσθηση σταθερότητας και ασφάλειας στο σπίτι να κλονίζεται. Τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται υπεύθυνα για όλο αυτό που συμβαίνει βλέποντας την άσχημη συμπεριφορά μεταξύ των γονιών.

Είναι πιθανό τα παιδιά να αναπαράγουν αυτή τη συμπεριφορά και στις δικές τους σχέσεις καθώς και να επηρεαστεί και η σχολική τους επίδοση.

Δεν είναι το διαζύγιο που πληγώνει τα παιδιά αλλά η κακή επικοινωνία μεταξύ των γονέων που μπορεί να υπάρχει πριν αλλά και μετά από το διαζύγιο.

Η αντίδραση των παιδιών στο διαζύγιο εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και την συναισθηματική του ωριμότητα.

Τα πιο μικρά παιδιά δυσκολεύονται να κατανοήσουν το διαζύγιο και πιθανά να αισθάνονται ένοχα ή υπεύθυνα. Προσπαθούν μέσα από τη συμπεριφορά τους να αλλάξουν την απόφαση των γονιών τους.

Συμβουλές προς τους γονείς:

  1. Είναι καλό να μιλήσουν και οι δύο γονείς μαζί, με ηρεμία, σαφήνεια, χρησιμοποιώντας λόγια ανάλογα με την ηλικία του παιδιού/ών και δίνοντας μια ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης.
  2. Είναι σημαντικό να έχουν συναποφασίσει από πριν για «πρακτικά» ζητήματα, ποιος θα μείνει πού και κάθε ποτέ τα παιδιά θα βρίσκονται και θα επικοινωνούν με τον εκάστοτε γονέα.
  3. Είναι σημαντικό να νιώσουν τα παιδιά ότι οι γονείς έχουν τον έλεγχο αυτών των αλλαγών και να προγραμματίσουν τις νέες ρουτίνες καθώς βοηθά τα παιδιά να νιώσουν πιο ασφαλή.
  4. Έχει σημασία οι γονείς να κάνουν σαφές ότι παύουν να είναι ζευγάρι αλλά παραμένουν οι γονείς τους, συνεχίζουν να τα αγαπάνε και να είναι δίπλα τους και ότι δεν έχουν καμία ευθύνη ούτε και την δύναμη να αλλάξουν την κατάσταση.
  5. Οι γονείς χρειάζεται να δώσουν χώρο αλλά και χρόνο στα παιδιά ώστε να κατανοήσουν αυτό που συμβαίνει και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και τις απορίες τους. Μπορούν να ενισχύσουν την συναισθηματική έκφραση των παιδιών μιλώντας οι ίδιοι για τα συναισθήματά τους.

 

Επιμέλεια: Σοφία Κακαβούλη

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!
Scroll to Top