Ο δεκάλογος δημιουργήθηκε από το Τμήμα Πρωτογενούς Πρόληψης στη Σχολική Κοινότητα του Δικτύου, το οποίο συνεχίζει να στηρίζει την εκπαιδευτική κοινότητα στην ιδιαίτερη σημερινή συγκυρία με δράσεις αγωγής υγείας και πρόληψης. Στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα θα διοργανωθούν ψηφιακά εργαστήρια σχετικά με τη θεματολογία του δεκαλόγου για εκπαιδευτικούς και γονείς.

Αποδεχόμαστε τη δύσκολη κατάσταση

Η αποδοχή είναι το πρώτο βήμα για να διαχειριστούμε οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση. Χρειάζεται να αποδεχτούμε τις συνθήκες στις οποίες καλούμαστε να λειτουργούμε, καθώς και τα συναισθήματα που αυτές μας δημιουργούν. Μέσα στη νέα πραγματικότητα ανακαλύπτουμε εκ νέου τις δυνάμεις μας και αποδεχόμαστε τους περιορισμούς μας. Είμαστε επιεικείς με τον εαυτό μας και τους άλλους και δεν θέτουμε υπερβολικές προσδοκίες και στόχους που μπορεί να μας οδηγήσουν σε ματαίωση

Ενημερωνόμαστε χωρίς παραπληροφόρηση

Φροντίζουμε να έχουμε ενημέρωση με μέτρο, από έγκυρα Mέσα, ώστε να μην ανακυκλώνεται η παραπληροφόρηση, που εντείνει το άγχος. Για τα παιδιά, φιλτράρουμε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε και τις προσαρμόζουμε στην ηλικία και τις συναισθηματικές τους αντοχές.

Φροντίζουμε την ψυχοσυναισθηματική μας υγεία

Φροντίζουμε τον εαυτό μας και τους άλλους ψυχοσυναισθηματικά: Αναγνωρίζουμε, εκφράζουμε, συζητάμε και ανταλλάσουμε συναισθήματα, σκέψεις και προβληματισμούς. Υιοθετούμε υγιεινές συνήθειες: καλή διατροφή, άσκηση, εκτόνωση άγχους μέσω δραστηριοτήτων κ.ά. Τα παραπάνω θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε ψυχοσωματική υγεία και ισορροπία.

Κάθε γονιός θέλει δύο βασικά πράγματα: Να είναι το παιδί του ευτυχισμένο και να μην τα θαλασσώσει με την ανατροφή του. Πώς επιτυγχάνονται όμως αυτά;
Σε αυτό το καθηλωτικό, έξυπνο και με χιούμορ βιβλίο, η αναγνωρισμένη ψυχοθεραπεύτρια Philippa Perry εξηγεί πώς χτίζονται ισχυροί δεσμοί αγάπης με τα παιδιά μας και πώς αυτοί οι δεσμοί προάγουν την πνευματική και ψυχική υγεία τους τόσο στην παιδική όσο και στη μετέπειτα ζωή τους.

Διευρύνουμε τα όριά μας

Διευρύνουμε τον «ψυχικό χώρο» μας, ώστε να αντέχουμε και να εμπεριέχουμε συμπεριφορές, αντιδράσεις και συναισθήματα που είναι δύσκολα. Το άγχος, η δυσκολία, ο θυμός παίρνουν διάφορες μορφές, όχι πάντα τις αναμενόμενες. Εξερευνούμε νέες δυνατότητες και διευρύνουμε τις δεξιότητές μας, για να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες, π.χ. εξοικειωνόμαστε περισσότερο με την τεχνολογία.

Αναλαμβάνουμε νέους ρόλους

Καινούρια δεδομένα χρειάζονται νέα αντιμετώπιση. Είναι ευκαιρία να δοθεί χώρος για νέες συνήθειες και πρακτικές και για αλλαγές στους παγιωμένους ρόλους. Ανακαλύπτουμε τις νέες προκλήσεις στην οικογένεια και την εργασία μας.

Είμαστε ευέλικτοι

Για να αντιμετωπιστεί η αβεβαιότητα επιστρατεύουμε δεξιότητες όπως η ευελιξία και το χιούμορ απέναντι στην ένταση και τα δύσκολα συναισθήματα. Έτσι, βρίσκουμε νέους τρόπους να καλύψουμε τις ανάγκες μας, να επικοινωνήσουμε και να αποφορτιστούμε.

Αναγνωρίζουμε ότι τα έχουμε καταφέρει ξανά

Αντλούμε εμπειρίες, ενίσχυση και αυτοπεποίθηση από δύσκολες καταστάσεις στις οποίες έχουμε ανταποκριθεί με επιτυχία στο παρελθόν. Ανακαλούμε αυτά που μας βοήθησαν να ξεπεράσουμε τις κρίσεις του παρελθόντος και τα καθιστούμε οδηγό μας στο σήμερα.

Ο αναγνώστης δεν μπορεί παρά να νιώσει συγκλονισμένος από την ιστορία του Τζούλιαν Μαντλ, του πάμπλουτου μεγαλοδικηγόρου που είδε σε μια στιγμή την πορεία της ζωής του να ανατρέπεται και να οδηγείται ένα βήμα πριν το θάνατο. Ένα σχεδόν μοιραίο έμφραγμα στην αίθουσα του δικαστηρίου… Η συνταρακτική αυτή εμπειρία θα αποτελέσει την αφορμή για να εγκαταλείψει για πάντα τον υλικό κόσμο και να ταξιδέψει προς την Ανατολή αναζητώντας τον ουσιαστικό σκοπό της ζωής του…

Προγραμματίζουμε με ευελιξία

Προγραμματίζουμε με ευελιξία, ώστε να ανακτήσουμε τον έλεγχο της αβέβαιης και στρεσογόνου κατάστασης. Οι γονείς και τα παιδιά καταστρώνουμε ένα αδρό ημερήσιο ή εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Δημιουργούμε «χώρους» ιδιωτικότητας αλλά και συνεύρεσης. Καλύπτουμε έτσι διαφορετικές ανάγκες και μειώνουμε το άγχος που πιθανά μας κατακλύζει ανά διαστήματα.

Συνδεόμαστε με επίγνωση

Διατηρούμε τη σύνδεση με τα συναισθήματά μας, τις δυνάμεις μας, τους ανθρώπους με τους οποίους σχετιζόμαστε και την πραγματικότητα, όσο δύσκολη κι αν είναι. Το να έχουμε επίγνωση είναι σημαντικός παράγοντας ψυχικής ενδυνάμωσης σε εποχές και συνθήκες που φαίνεται να απομονώνουν τους ανθρώπους.

Αισιοδοξούμε

Συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε για το μέλλον με ελπίδα, πίστη και αισιοδοξία. Αυτό μας δίνει τη δύναμη να αντέχουμε και να διαχειριζόμαστε καλύτερα τις δυσκολίες του παρόντος.