Πρώτη μέρα στο σχολείο – Συμβουλές  για τη διαχείριση αυτή της μεγάλης αλλαγής

Η πρώτη μέρα του σχολείου είναι ένα σημαντικό ορόσημο για το παιδί σας. Είναι τεράστιο όμως και για τους γονείς. Τα ανάμεικτα συναισθήματα της πρώτης ημέρας είναι φυσιολογικά.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε και μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα δύσκολα συναισθήματα της πρώτης ημέρας.

Η πρώτη μέρα του σχολείου σηματοδοτεί την έναρξη μιας συναρπαστικής στιγμής στη ζωή του παιδιού. Έρχεται η στιγμή που θα αποκτήσει νέους φίλους, να μάθει νέα πράγματα και να ανακαλύψει το πάθος του.  Όλα είναι μέρος της εξέλιξής τους. Ο ρόλος σας είναι να συνεχίσετε να είστε εκεί για να υποστηρίξετε το παιδί σας σε όλο αυτό.

Το παιδί σας είναι καλύτερα προετοιμασμένο από όσο νομίζετε

Φαίνεται ότι δεν μπορεί να βάλει τις κάλτσες του σωστά, ξεχνάει πάντα να βουρτσίζει τα δόντια στην κάτω αριστερή πλευρά του στόματός του, χάνεται πολύ στις ονειροπολήσεις – πώς θα μάθει ποτέ να διαβάζει, να γράφει και μετρά;

Η αλήθεια είναι ότι το παιδί σας είναι καλύτερα προετοιμασμένο από όσο νομίζετε. Η μάθηση έρχεται φυσικά στα παιδιά. Απορροφούν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και μαθαίνουν δεξιότητες γρήγορα. Ακόμα καλύτερα, η μέθοδος Montessori έχει σχεδιαστεί για να καλλιεργεί αυτή τη φυσική περιέργεια και να τη χρησιμοποιεί για να χτίσει μια γερή βάση.

Θα εκπλαγείτε με το πόσο καλά προσαρμόζεται και πόσο καλά τα πάει στην τάξη (ακόμα κι αν εξακολουθεί να παλεύει με τις κάλτσες του).

Φροντίστε τον εαυτό σας

Προγραμματίστε μια βόλτα, φέρτε ένα καλό βιβλίο ή μπορείτε να περάσετε τη μέρα με έναν φίλο και να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας. Ή μπορείτε να κάνετε κάποια πράγματα πιο χαλαρά τις πρωινές ώρες έτσι ώστε να είστε διαθέσιμοι όταν θα είναι και τα παιδιά σας στο σπίτι.

 

10  συμβουλές για τις πρώτες μέρες

  1. Ετοιμάστε ένα εύκολο γεύμα που μπορούν να ανοίξουν
  2. Αφήστε λίγο επιπλέον χρόνο το πρωί. Για να γλιτώσετε από το άγχος, ξυπνήστε λίγο νωρίτερα από όσο χρειάζεται.
  3. Να είσαι νωρίς. Για να γλιτώσετε τον εαυτό σας και το παιδί σας από το άγχος της βιασύνης, προσπαθήστε να είστε λίγα λεπτά νωρίτερα στο σχολείο.
  4. Μην πανικοβάλλεστε. Μπορεί να είστε λίγο συναισθηματικοί την πρώτη μέρα του παιδιού σας, αλλά προσπαθήστε να μην το δείξετε. Όσο πιο ήρεμοι είστε τόσο πιο ήρεμο θα είναι και αυτό.
  5. Μην εξαφανίζεστε. Πείτε του ότι φεύγετε. Αν αναστατωθούν, ακολουθήστε το παράδειγμα του δασκάλου και διαβεβαιώστε τους ότι θα επιστρέψετε αργότερα.
  6. Επικοινωνήστε με τον δάσκαλο. Ο δάσκαλος του παιδιού σας είναι πολύ έμπειρος στο να τακτοποιεί τα παιδιά σε μικρά βρέφη, γι’ αυτό εμπιστευτείτε τα και ακολουθήστε το παράδειγμα του.
  7. Πείτε του ότι πιστεύετε σε αυτούς. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι είστε σίγουροι γι’ αυτά και πιστεύετε σε αυτά για να νιώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τον εαυτό του.
  8. Να είστε νωρίς στο σχόλασμα. Βεβαιωθείτε ότι είστε νωρίς πριν τελειώσει το σχολείο. Εάν το παιδί σας δεν μπορεί να σας δει όταν βγαίνει έξω, μπορεί να πανικοβληθεί.
  9. Προγραμματίστε κάποια δραστηριότητα μετά το σχολείο. Προγραμματίστε να περάσετε ποιοτικό και διασκεδαστικό χρόνο με  το παιδί σας μετά τις  πρώτες του μέρες στο σχολείο. Θα του δώσει χρόνο να χαλαρώσει και να συζητήσει μαζί σας για το πως πέρνά.
  10. Αφιερώστε λίγο χρόνο μαζί του πριν κοιμηθεί. Όλοι οι γονείς θα ξέρουν ότι κάθε ανησυχία και φόβος ενός παιδιού θα εμφανιστεί καθώς το βάζετε στο κρεβάτι. Είναι συχνό να σας πουν για την ημέρα τους και για τυχόν προβλήματα που είχαν.

 

Θυμηθείτε: Η πρώτη μέρα είναι πάντα δύσκολη για τους γονείς, αλλά αυτά τα ανάμεικτα συναισθήματα σύντομα θα περάσουν.

 

 

Eπιμέλεια: Σοφία Κακαβούλη

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!
Scroll to Top