Ξεκούραση, χαλάρωση και άσκηση = καλή ψυχική και σωματική υγεία

Εάν δεν κοιμάστε αρκετά, μπορεί να παρατηρήσετε ότι ξυπνάτε και αισθάνεστε κουρασμένοι με δυσκολία συγκέντρωσης. Εάν δεν κοιμάστε ποιοτικά, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, παχυσαρκία, πονοκεφάλους και κατάθλιψη. Προσπαθήστε να μείνετε στις προτεινόμενες οδηγίες για την ποσότητα του ύπνου – ο πολύς ύπνος σε τακτική βάση μπορεί να είναι προβληματικός και για την υγεία.

Εάν νιώθετε ότι δεν κοιμάστε αρκετά σε τακτική βάση και αυτό επηρεάζει την εργασία ή την προσωπική σας ζωή, μιλήστε με τον γιατρό σας για το εάν έχετε μια υποκείμενη διαταραχή ύπνου.

Ο συνεχής κακός ύπνος μπορεί να είναι ένας τεράστιος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής.

Συμβουλές Για Έναν Καλό Βραδινό Ύπνο
  • Αποφύγετε διεγερτικά όπως η καφεΐνη και η νικοτίνη το βράδυ.
  • Αποφύγετε τους απογευματινούς υπνάκους.
  • Προσπαθήστε να μην βλέπετε τηλεόραση ή να κάνετε δουλειά στο κρεβάτι. Εάν το κάνετε, σταματήστε μια ώρα πριν θα θέλατε να κοιμηθείτε, ώστε ο εγκέφαλός σας να έχει χρόνο να χαλαρώσει.
  • Εάν συνήθως ασκείστε το απόγευμα ή το βράδυ, προσπαθήστε να προσαρμόσετε την προπόνησή σας νωρίτερα μέσα στην ημέρα. 
Χαλάρωση

Η βαθιά χαλάρωση, όπως ο διαλογισμός, όταν ασκείται τακτικά, όχι μόνο ανακουφίζει από το στρες και το άγχος, αλλά φαίνεται ότι βελτιώνει τη διάθεση. Η βαθιά χαλάρωση έχει επίσης πολλά άλλα πιθανά οφέλη – μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να ανακουφίσει τον πόνο και να βελτιώσει το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σας σύστημα.

Το να βρίσκεις χρόνο για να βρεις απόλαυση είναι επίσης ένα σημαντικό. Το γέλιο μειώνει τον πόνο, μπορεί να βοηθήσει την καρδιά και τους πνεύμονές σας, προάγει τη μυϊκή χαλάρωση και μπορεί να μειώσει το άγχος.

Εάν δεν έχετε αρκετό χρόνο για να χαλαρώσετε, μπορεί να αισθανθείτε ένταση και άγχος. Το μακροχρόνιο στρες, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως πόνο στο στήθος, πονοκεφάλους, πεπτικά προβλήματα, άγχος, κατάθλιψη αλλαγές στη σεξουαλική επιθυμία και την ικανότητα εστίασης.

Γρήγοροι Τρόποι Χαλάρωσης
  • Απελευθερώστε τις ορμόνες της καλής αίσθησης του σώματος -σεροτονίνη, προλακτίνη και ωκυτοκίνη- και μειώστε την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη, χαϊδεύοντας ένα σκύλο για 15 λεπτά.
  • Το ανθρώπινο άγγιγμα απελευθερώνει σεροτονίνη και μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, κάνοντας σας πιο χαλαρούς. 10 Ένα ωραίο μασάζ ή μια απλή αγκαλιά μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.
Ασκηση

Η άσκηση βοηθά στον έλεγχο του βάρους, αλλά βελτιώνει επίσης την ψυχική υγεία, τη διάθεση, τις πιθανότητες να ζήσετε περισσότερο και τη δύναμη των οστών και των μυών σας.

Οι ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω (συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων ενηλίκων) χρειάζονται τουλάχιστον 2½ ώρες μέτριας αερόβιας δραστηριότητας κάθε εβδομάδα και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης δύο φορές την εβδομάδα. Τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται μια ώρα σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα, με έντονη δραστηριότητα τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα. Χρειάζονται επίσης ασκήσεις ενδυνάμωσης μυών και οστών τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα.

Οι μέτριας έντασης δραστηριότητες περιλαμβάνουν γρήγορο περπάτημα, κηπουρική, παιχνίδι διπλού τένις ή χαλαρή βόλτα με ποδήλατο. Οι έντονες εντατικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν τζόκινγκ, τρέξιμο, γύρους κολύμβησης, σχοινάκι, πεζοπορία ή ομαδικές δραστηριότητες όπως η Zumba ή η αεροβική στο βήμα. Δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης που πρέπει να συμπεριλάβετε στη ρουτίνα σας δύο φορές την εβδομάδα περιλαμβάνουν γιόγκα, άρση βαρών, ασκήσεις με ζώνη αντίστασης και δραστηριότητες αντίστασης στο σωματικό βάρος, όπως push ups και κάθισμα. Δεν χρειάζεται να αφιερώνετε ώρες σε διάδρομο κάθε μέρα για να ικανοποιήσετε τις συνιστώμενες ποσότητες σωματικής δραστηριότητας. Δέκα λεπτά μέτριας ή έντονης δραστηριότητας κάθε φορά 15 φορές την εβδομάδα (περίπου δύο φορές την ημέρα) θα το φροντίσουν.

Η μη αρκετή άσκηση σας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2, μεταβολικό σύνδρομο, υψηλή αρτηριακή πίεση και ορισμένους καρκίνους. Επιπλέον, εάν κάθεστε ή στέκεστε για πολύ ώρα, είναι πιο πιθανό να έχετε πόνο στην πλάτη, επομένως είναι σημαντικό να εναλλάσσετε όρθια και καθιστή θέση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να φροντίζετε να μετακινείστε περιοδικά.

Είμαστε εδώ για εσάς να συζητήσουμε τις απορίες σας και τι ταιριάζει σε εσάς.

 

Επιμέλεια: Σοφία Κακαβούλη

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!
Scroll to Top