Πότε να απευθυνθώ σε σύμβουλο για γονείς;

Το να μεγαλώνεις ένα παιδί στην σημερινή κοινωνία είναι πολύ δύσκολο και, αρκετές φορές, πολύπλοκο. Οι πολλαπλοί ρόλοι που αναγκάζονται να παίρνουν οι γονείς λόγω των οικονομικών συνθηκών αλλά και των κοινωνικών απαιτήσεων δυσχεραίνουν περισσότερο στην εύρεση του ποιοτικού χρόνου που χρειάζεται ένα παιδί στο να μεγαλώσει σωστά και έτσι πολλές φορές ο γονιός αισθάνεται αβοήθητος, ενοχικός.

Με βάση αυτά είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η οικογένεια είναι ένα δυναμικό σύστημα που χαρακτηρίζεται από σχέσεις, οι οποίες εξελίσσονται συνεχώς. Στην ουσία η Συμβουλευτική Γονέων είναι η μια συνεργασία του γονιού και του συμβούλου/ψυχολόγου που σκοπεύει στην αναγνώριση και την αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο γονέας ή το παιδί. (είτε προύπάρχει σε μια ειδική ομάδα για μαθησιακές δυσκολίες είτε όχι)

Το φυσιολογικό είναι ο κάθε γονιός να κάνει ό,τι καλύτερο για το παιδί του, όμως στην πορεία της ανάπτυξής του μπορεί να προκύψουν δυσκολίες, το οποίο πάλι είναι αναμενόμενο. Γιατί μην ξεχνάμε ότι “γονιός γίνεσαι, δεν γεννιέσαι”.

Στόχος της συμβουλευτικής γονέων είναι η ενδυνάμωση του ρόλου του γονέα, ώστε να είναι οι ίδιοι σε θέση να βοηθήσουν το παιδί να αυτονομηθεί και να ωριμάσει συναισθηματικά.

 

Επιμέλεια: Σοφία Κακαβούλη

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!
Scroll to Top