Κατάθλιψη, μια νόσος που αντιμετωπίζεται

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που προκαλεί ένα επίμονο αίσθημα θλίψης και απώλεια ενδιαφέροντος. Ονομάζεται επίσης μείζονα καταθλιπτική διαταραχή ή κλινική κατάθλιψη, επηρεάζει το πώς αισθάνεστε, σκέφτεστε και συμπεριφέρεστε και μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία συναισθηματικών και σωματικών προβλημάτων. Μπορεί να δυσκολεύεστε να κάνετε κανονικές καθημερινές δραστηριότητες και μερικές φορές μπορεί να αισθάνεστε ότι η ζωή δεν αξίζει να τη ζήσετε.

Η κατάθλιψη δεν είναι μια απλή αδυναμία. Μπορεί να απαιτεί μακροχρόνια θεραπεία. Αλλά μην αποθαρρύνεστε. Οι περισσότεροι άνθρωποι με κατάθλιψη αισθάνονται καλύτερα με φάρμακα, ψυχοθεραπεία ή και τα δύο.

 

Συμπτώματα

Αν και η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί μόνο μία φορά στη ζωή σας, οι άνθρωποι συνήθως έχουν πολλά επεισόδια. Κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων, τα συμπτώματα εμφανίζονται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν κάθε μέρα και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αισθήματα λύπης, δακρύων, κενού ή απελπισίας
  • Ξεσπάσματα θυμού, εκνευρισμός ή απογοήτευση, ακόμα και για μικρά θέματα
  • Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για τις περισσότερες ή όλες τις συνήθεις δραστηριότητες, όπως το σεξ, τα χόμπι ή τα αθλήματα
  • Διαταραχές ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της αϋπνίας ή του υπερβολικού ύπνου
  • Κούραση και έλλειψη ενέργειας, επομένως ακόμη και μικρές εργασίες απαιτούν επιπλέον προσπάθεια
  • Μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους ή αυξημένη λαχτάρα για φαγητό και αύξηση βάρους
  •  Άγχος, ταραχή ή ανησυχία
  • Επιβράδυνση της σκέψης, της ομιλίας ή των κινήσεων του σώματος
  •  Αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής, προσήλωση σε προηγούμενες αποτυχίες ή αυτοκατηγορία
  • Δυσκολία στην σίτιση, συγκέντρωση, λήψη αποφάσεων, μνήμη
  • Συχνές ή επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου, σκέψεις αυτοκτονίας, απόπειρες αυτοκτονίας ή αυτοκτονίας
  • Ανεξήγητα σωματικά προβλήματα, όπως πόνος στην πλάτη ή πονοκέφαλοι

Για πολλά άτομα με κατάθλιψη, τα συμπτώματα είναι συνήθως αρκετά σοβαρά ώστε να προκαλούν αισθητά προβλήματα στις καθημερινές δραστηριότητες, όπως η εργασία, το σχολείο, οι κοινωνικές δραστηριότητες ή οι σχέσεις με άλλους. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται γενικά δυστυχισμένοι χωρίς να γνωρίζουν πραγματικά γιατί.

 

Συμπτώματα κατάθλιψης σε παιδιά και εφήβους

Τα κοινά σημεία και συμπτώματα της κατάθλιψης στα παιδιά και τους εφήβους είναι παρόμοια με αυτά των ενηλίκων, αλλά μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφορές.

Στα μικρότερα παιδιά, τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνουν θλίψη, ευερεθιστότητα, προσκόλληση, ανησυχία, πόνους, άρνηση να πάνε στο σχολείο ή λιποβαρή.

Στους εφήβους, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν θλίψη, ευερεθιστότητα, αίσθημα αρνητικότητας και μειονεξίας, θυμό, κακή απόδοση στο σχολείο, αίσθημα παρεξήγησης και εξαιρετικά ευαισθησίας, χρήση ψυχαγωγικών ναρκωτικών ή αλκοόλ, υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή ύπνου, αυτοτραυματισμό, απώλεια ενδιαφέροντος σε κανονικές δραστηριότητες και αποφυγή κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

 

Συμπτώματα κατάθλιψης σε ενήλικες

Η κατάθλιψη δεν είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης και δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Δυστυχώς, η κατάθλιψη συχνά δεν διαγιγνώσκεται και δεν αντιμετωπίζεται σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και μπορεί να αισθάνονται απρόθυμοι να αναζητήσουν βοήθεια. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να είναι διαφορετικά ή λιγότερο εμφανή στους ηλικιωμένους, όπως:

  • Δυσκολίες μνήμης ή αλλαγές προσωπικότητας
  • Σωματικοί πόνοι ή πόνοι
  • Κούραση, απώλεια όρεξης, προβλήματα ύπνου ή απώλεια ενδιαφέροντος για το σεξ — δεν προκαλείται από ιατρική κατάσταση ή φαρμακευτική αγωγή
  • Συχνά θέλουν να μείνουν στο σπίτι, αντί να βγαίνουν έξω για να κοινωνικοποιηθούν ή να κάνουν νέα πράγματα
  • Σκέψεις ή συναισθήματα αυτοκτονίας, ειδικά σε ηλικιωμένους άνδρες

Εάν αισθάνεστε κατάθλιψη, κλείστε ένα ραντεβού για να δείτε έναν γιατρό ή επαγγελματία ψυχικής υγείας το συντομότερο δυνατό. Εάν διστάζετε να αναζητήσετε θεραπεία, μιλήστε με έναν φίλο ή αγαπημένο σας πρόσωπο ή με κάποιον που εμπιστεύεστε.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να βλάψετε τον εαυτό σας, καλέστε αμέσως το 1018. 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!
Scroll to Top