Οι κρίσεις πανικού είναι τα ξαφνικά συναισθήματα τρόμου χωρίς προειδοποίηση…
Αυτές οι κρίσεις μπορεί να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα άτομα που βιώνουν κρίση πανικού μπορεί να πιστεύουν ότι πεθαίνουν ή τρελαίνονται. Ο φόβος και ο τρόμος που βιώνει ένα άτομο κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού δεν είναι ανάλογα με την πραγματική κατάσταση και μπορεί να μην σχετίζονται με το τι συμβαίνει γύρω του. Μπορεί επίσης να μοιάζει με καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει μια κρίση πανικού στο παρελθόν. Ο πόνος στο στήθος μιας κρίσης πανικού συνήθως περιορίζεται στη μέση του θώρακα (ο πόνος της καρδιακής προσβολής συνήθως κινείται προς το αριστερό χέρι ή τη γνάθο). Μπορεί επίσης να έχετε γρήγορη αναπνοή, γρήγορος καρδιακός παλμός και φόβος. Οι κρίσεις πανικού έρχονται και εξαφανίζονται ξαφνικά, αλλά σας αφήνουν εξαντλημένους.
Εάν έχετε ξαφνικά τέσσερα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να βιώνετε κρίση πανικού:
- Ξαφνικό υψηλό άγχος με ή χωρίς αιτία
- Αίσθημα αδυναμίας, λιποθυμίας ή ζάλης
- Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια και τα δάχτυλα
- Αίσθηση τρόμου
- Αίσθημα ιδρώτα ή ρίγη
- Ναυτία
- Πόνος ή δυσφορία στο στήθος
- Δυσκολίες στην αναπνοή, δύσπνοια
- Αίσθημα πνιγμού
- Αίσθημα απώλειας ελέγχου
- Μια αίσθηση μη πραγματικότητας
- Φόβος μήπως τρελαθούμε ή χάσουμε τον έλεγχο
- Ο φόβος του θανάτου
Πόσο διαρκούν οι κρίσεις πανικού; Οι κρίσεις πανικού είναι γενικά σύντομες, διαρκούν λιγότερο από 10 λεπτά, αν και ορισμένα από τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο. Μια μεμονωμένη κρίση πανικού, αν και είναι εξαιρετικά δυσάρεστη, δεν είναι ασυνήθιστη ή απειλητική για τη ζωή. Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι σύμπτωμα άλλων αγχωδών διαταραχών και όσοι έχουν υποστεί μια κρίση πανικού διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και για μια επόμενη σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν ποτέ. Οι κρίσεις πανικού και η διαταραχή πανικού δεν είναι το ίδιο πράγμα. Όταν οι κρίσεις συμβαίνουν επανειλημμένα και ανησυχείτε μήπως έχετε περισσότερα επεισόδια, μπορεί να έχετε διαταραχή πανικού.Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω για τη διαταραχή πανικού;
Τα άτομα με διαταραχή πανικού μπορεί να είναι εξαιρετικά ανήσυχα και φοβισμένα, καθώς δεν μπορούν να προβλέψουν πότε θα συμβεί το επόμενο επεισόδιο. Η διαταραχή πανικού είναι αρκετά συχνή και επηρεάζει περίπου 6 εκατομμύρια ενήλικες. Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν την πάθηση και τα συμπτώματά της συνήθως ξεκινούν στην αρχή της ενηλικίωσης. Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τη διαταραχή πανικού. Σε πολλά άτομα που έχουν τη βιολογική ευπάθεια στις κρίσεις πανικού, μπορεί να αναπτυχθούν σε συνδυασμό με σημαντικές αλλαγές στη ζωή (όπως ο γάμος, η απόκτηση παιδιού, η έναρξη μιας πρώτης δουλειάς κ.λπ.) και άλλους σημαντικούς στρεσογόνους παράγοντες στον τρόπο ζωής.
Υπάρχουν επίσης, ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η τάση για ανάπτυξη διαταραχής πανικού μπορεί να εμφανιστεί στις οικογένειες. Τα άτομα που πάσχουν από διαταραχή πανικού είναι επίσης πιο πιθανό από άλλα να υποφέρουν από κατάθλιψη, να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν ή να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών.
Ευτυχώς, η διαταραχή πανικού είναι μια θεραπεύσιμη κατάσταση. Η ψυχοθεραπεία και τα φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί με άριστα αποτελέσματα, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό, για την επιτυχή θεραπεία της διαταραχής πανικού.
Εάν απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, ο ψυχίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα κατά του άγχους, ορισμένα αντικαταθλιπτικά ή μερικές φορές ορισμένα αντισπασμωδικά φάρμακα που έχουν επίσης αντιαγχωτικές ιδιότητες ή μια κατηγορία καρδιακών φαρμάκων γνωστών ως βήτα-αναστολείς για να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τον έλεγχο των επεισοδίων στη διαταραχή πανικού.