Πώς να ελαχιστοποιήσετε το άγχος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις διακοπές σας

Σχεδιάζετε διακοπές για να χαλαρώσετε, να αναζωογονηθείτε και να ξεχάσετε τα πάντα για το άγχος της εργασίας. Αλλά το να είσαι εκτός γραφείου σημαίνει να στριμώχνεις επιπλέον δουλειά μέχρι να φύγεις — και να αναπληρώσεις τον χαμένο χρόνο μόλις επιστρέψεις.

Ας μπούμε λίγο στη διαδικασία να αναλύσουμε τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν:

 

Πριν

Ένα μεγάλο πόσοστό άγχους για μια εξόρμηση βιώνετε πριν από τις διακοπές. Ενσωματώστε τη χαλάρωση στη ρουτίνα σας. Δεν χρειάζεται να αναβάλλετε το άγχος μέχρι τις διακοπές. Γενικά, συνιστώ να αφιερώνετε λίγα λεπτά για διαλογισμό κάθε μέρα. Καθώς πλησιάζουν οι διακοπές, προσπαθήστε να φανταστείτε πώς θα είναι. Εάν δεν έχετε χρόνο να βυθιστείτε σε μια πλήρη εμπειρία διαλογισμού, τουλάχιστον πάρτε τη στάση (κάτσε ψηλά, ίσια η σπονδυλική στήλη) ενώ αναπνέετε βαθιά, χρησιμοποιώντας περισσότερο τους πνεύμονές σας και φανταστείτε το θετικό συναίσθημα που θέλετε να αποκτήσετε όσο είστε μακριά, όπως διαύγεια ή ηρεμία. Αυτές οι απλές τεχνικές βοηθούν στην επίτευξη μιας πιο διαλογιστικής κατάστασης ανά πάσα στιγμή και θα σας βοηθήσουν να εστιάσετε και να διατηρήσετε κάποια ηρεμία καθώς κάνετε τα υπόλοιπα βήματα.

Στη διάρκεια

Το ταξίδι σας είναι η ευκαιρία σας να ανανεωθείτε πραγματικά. Φροντίστε να το αξιοποιήσετε στο έπακρο:

  • Αποφασίστε ότι θα εστιάσετε στο να νιώθετε πιο χαρούμενοι, γεμάτοι ενέργεια ή ηρεμία. Όταν έχετε πάρει την απόφαση να αφήσετε πίσω πλήρως τη δουλειά, το μυαλό και το σώμα σας είναι πολύ πιο πιθανό να επιτύχουν το είδος της χαλάρωσης που σας αξίζει.
  • Ο περιορισμός της χρήσης της τεχνολογίας γενικά καθιστά πιο πιθανό να απολαύσετε και να εκτιμήσετε το ρεπό σας.
  • Κάντε βόλτες στη φύση. Παρατηρήστε τους ήχους. Μυρίστε τον καθαρό αέρα. Κολυμπήστε σε μια λίμνη. Πηγαίνετε σε ένα σπα. Όσοι συμμετέχουν σε αυτού του είδους τις εμβυθιστικές δραστηριότητες, εμπλέκοντας τις αισθήσεις τους, καταλήγουν να αισθάνονται πολύ πιο χαλαροί στο τέλος των διακοπών.

Μετά

Εάν απολαύσατε πλήρως τον χρόνο σας μακριά, έχεδτε κερδίσει ήδη μια λιγότερο αγχωτική επιστροφή.

Γυρίζοντας λοιπόν, κάντε ένα σχέδιο: Δεν χρειάζεται να φτάσετε στη δουλειά, να ξαναμπείτε στην πρίζα, να αναλάβετε εργασίες και να προσπαθήσετε να χειριστείτε τα πάντα αμέσως. Αφιερώστε τα πρώτα τριάντα λεπτά της επιστροφής σας για να κάνετε μια λίστα με προτεραιότητες. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ακόμη και πριν ελέγξετε τα εισερχόμενά σας. Δίνοντας χρόνο στον εαυτό σας να επεξεργαστεί ό,τι υπάρχει στο πιάτο σας, να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μια στρατηγική μπορεί να βοηθήσει πολύ στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη μείωση του άγχους.

Επαναφορά προτεραιοτήτων: Οι πιο σημαντικές εργασίες σας τώρα μπορεί να μην ταιριάζουν με εκείνες πριν από το διάλειμμά σας. Επικοινωνήστε με βασικούς ανθρώπους την πρώτη μέρα της επιστροφής σας για να συζητήσετε τι χάσατε και τι χρειάζεται επειγόντως την προσοχή σας. Ευχαριστήστε όποιον σας κάλυψε και ρωτήστε τους τι χρειάζονται από εσάς τώρα. Εάν πιστεύετε ότι πρέπει να διαβάσετε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λάβατε ενώ λείπατε, ξεκινήστε σαρώνοντας τα εισερχόμενά σας για ονόματα κλειδιά όπως το αφεντικό σας ή ένας μεγάλος πελάτης — και διαβάστε πρώτα αυτά.

Ελέγξτε με τον εαυτό σας: Καθώς συνεχίζετε τη δουλειά, ρωτήστε αν εξακολουθείτε να εκπληρώνετε την πρόθεση που έχετε θέσει για τις διακοπές σας: Νιώθω πιο χαρούμενος, γεμάτος ενέργεια ή ήρεμος; Αφιερώστε στιγμές για να θυμηθείτε μερικές από τις καλύτερες εμπειρίες του ταξιδιού σας και χρησιμοποιήστε αυτές για να οδηγήσετε τον εαυτό σας προς αυτή την πρόθεση. Όταν το κάνετε αυτό, θα αρχίσετε να παρατηρείτε και να εξουδετερώνετε κάποιο από το άγχος που δημιουργείται.

Υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι οι μπαταρίες σας είναι επαναφορτισμένες και ότι είστε στο ύψος των εργασιών. Και, φυσικά, διαλογιστείτε. Μόλις λίγα λεπτά μπορούν να σας φέρουν έναν κόσμο πλεονεκτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της δημιουργικότητας. Μπορεί ακόμη και να αλλάξει τον εγκέφαλό σας.

Αξίζετε τις διακοπές σας. Τις κερδίσατε! Δεν σας αξίζει επιπλέον άγχος! Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, θα μπορείτε να έχετε τα οφέλη ενός πραγματικού διαλείμματος και να τα κάνετε να διαρκέσουν.

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Κακαβούλη

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!
Scroll to Top