Τι είναι η εποχιακή κατάθλιψη;

Η μετάβαση από τη μία εποχή σε άλλη μπορεί να συμπέσει με την έναρξη της εποχικής κατάθλιψης για ορισμένους ανθρώπους.
Ονομάζεται επίσης “εποχιακή συναισθηματική διαταραχή” και διαφέρει από άλλους τύπους κατάθλιψης.

Ιδιαίτερα το φθινόπωρο είναι η εποχή που επηρεάζει περισσότερο τους ανθρώπους και εμφανίζουν τη γνωστή ως “εποχιακή συναισθηματική διαταραχή”, η οποία είναι η κατάσταση που προκαλείται από τη μείωση του φυσικού φωτός. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έλλειψη ηλιακού φωτός οδηγεί σε πτώση των επιπέδων σεροτονίνης στο σώμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της διάθεσης, ακόμη και σε κατάθλιψη.

Διάγνωση της εποχικής κατάθλιψης
Μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή από άλλους τύπους κατάθλιψης. Όμως η εποχική κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από την περίοδο εμφάνισης και την επανάληψή της. Η διάγνωση τίθεται μετά από δύο διαδοχικές διαταραχές, οι οποίες αρχίζουν και τελειώνουν την ίδια περίοδο κατά τη διάρκεια του έτους. Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίζουν άγχος, κοινωνικές διαταραχές, προβλήματα ύπνου και διάθεσης, καθώς και αλλαγές στη διατροφή τους που οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους. Ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν κάποια μορφή λήθαργου, ένα αίσθημα έντονης κόπωσης που τους εμποδίζει να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες.

Ποιο είναι το προφίλ των ατόμων που πάσχουν από εποχιακή κατάθλιψη;
Περίπου το 5% των Αμερικανών -και των Γάλλων- πάσχουν από εποχική κατάθλιψη, αλλά το ποσοστό αυτό φτάνει το 10% στον μακρινό βορρά των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με έρευνες. Οι γυναίκες επηρεάζονται επίσης περισσότερο. Η παθολογία αυτή προσβάλλει μόνο τους ενήλικες, με τα πρώτα συμπτώματα να εμφανίζονται γενικά μεταξύ των ηλικιών 20 και 30 ετών. Το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας σημειώνει επίσης ότι τα άτομα με διπολική διαταραχή ή μείζονα καταθλιπτική διαταραχή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εποχικής κατάθλιψης. Η τελευταία είναι επίσης “πιο συχνή σε άτομα που έχουν αγαπημένα πρόσωπα με άλλες ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη ή η σχιζοφρένεια”.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στην εποχική κατάθλιψη
Τα προηγούμενα χρόνια, που σημαδεύτηκαν από την πανδημία Covid-19, είχαν επίσης αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και στον κίνδυνο εποχικής κατάθλιψης. Η πανδημία μπορεί να πυροδότησε περιπτώσεις εποχικής συναισθηματικής διαταραχής. Τα προκαταρκτικά συμπτώματα της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα άγχη που σχετίζονται με το Covid-19, γεγονός που θα έκανε τα άτομα λιγότερο ικανά να διαχειριστούν αυτές τις καταστάσεις, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την επιδημία.

Με άλλα λόγια, τα συμπτώματα θα μπορούσαν να επιδεινωθούν καθώς μπαίνει ο χειμώνας, ενώ το άτομο αισθάνεται ήδη αγχωμένο για την πανδημία, επιδεινώνοντας το αίσθημα του άγχους, της απομόνωσης ή του άγχους.

Ωστόσο, η εποχική κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί και αν εμφανιστούν συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας, ο οποίος θα σας παραπέμψει στις πιο συνηθισμένες θεραπείες, όπως μια αγωγή με βιταμίνη D, φωτοθεραπεία, ακόμη και ψυχοθεραπεία ή ακόμη και χορήγηση αντικαταθλιπτικών.

 

Επιμέλεια: Σοφία Κακαβούλη

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!
Scroll to Top