Το άγχος και η θλίψη των Χριστουγεννων… Δεν είσαι μόνος!

Γνωρίζουμε ότι τα Χριστούγεννα υποτίθεται ότι είναι μια χαρούμενη και χαρούμενη περίοδος διακοπών. Όμως για πολλούς η εορταστική περίοδος μπορεί να είναι πηγή άγχους και κατάθλιψης. Μπορεί να αισθάνεστε άγχος και/ή κατάθλιψη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κι αυτό επειδή οι γιορτινές μέρες μπορεί να προκαλέσουν μια συντριβή πολλών στρεσογόνων παραγόντων.

Ας τους δούμε αναλυτικά:

Περιβαλλοντικό στρεσογόνο παράγοντα:

  • Αισθάνεστε βιαστικοί και εκτός χρόνου με την ανάγκη να παρακολουθήσετε πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις.
  • Τακτοποίηση των εργασιών πριν από τις διακοπές.
  • Αγορά δώρων σε πολυσύχναστα εμπορικά κέντρα.
  • Σχεδιασμός εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Οικονομικοί στρεσογόνοι παράγοντες :

  • Πίεση σε στενούς προϋπολογισμούς λόγω αγοράς δώρων, συμμετοχής σε κοινωνικές εκδηλώσεις και εορταστικές δραστηριότητες.
  • Περιορισμένο εισόδημα.

Πιέσεις σχέσεων:

  • Το να είσαι υποχρεωμένος (σε ορισμένες περιπτώσεις) να περνάς χρόνο με μέλη της οικογένειας που κανονικά θα προσπαθούσες να αποφύγεις.
  • Νιώθετε ότι ο σύντροφός σας δεν συμμετέχει όσον αφορά τις προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα.

Συναισθηματικά ερεθίσματα: Για πολλούς, τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά μπορεί να βιωθούν ως περίοδος μοναξιάς, τύψεων ή απώλειας. Καθώς αυτή η εποχή του χρόνου επικεντρώνεται παραδοσιακά στο να περνάτε χρόνο με στενούς φίλους και την οικογένειά σας, ωστόσο, εάν αισθάνεστε ότι δεν έχετε κανέναν να περάσετε τις διακοπές μαζί, μπορεί να οδηγήσει σε θλίψη και καταθλιπτική διάθεση. Ίσως να αρχίσετε να σκέφτεστε αγαπημένα πρόσωπα που δεν είναι πλέον μαζί σας, με αποτέλεσμα να αισθάνονται έντονα την απώλεια.

 

Τι μπορώ να κάνω για να διαχειριστώ το άγχος μου κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς; 

Οι περιβαλλοντικοί στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να είναι δύσκολο να τους διαχειριστούμε.  Ο καλύτερος τρόπος για αυτό είναι ο προγραμματισμός και η διαχείριση χρόνου. Όσο περισσότερο προγραμματίζουμε τις δραστηριότητές μας, όπως αγορές δώρων, είδη παντοπωλείου και γιορτές, τόσο λιγότερο αγχωτικές θα είναι. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει επίσης την κατανομή εργασιών σε διαφορετικούς ανθρώπους, για να μοιραστούν το φορτίο.

 

Πώς να διαχειριστείτε τους οικονομικούς στρεσογόνους παράγοντες

Οι οικονομικοί στρεσογόνοι παράγοντες μπορούν να αντιμετωπιστούν ορίζοντας έναν προϋπολογισμό για όλες τις δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των δώρων, των εκδηλώσεων και των διακοπών. Επίσης, μην φοβάστε να πείτε «όχι» στις εκδηλώσεις, εάν είναι δαπανηρές. Τέλος, δεν χρειάζεται να πάτε στο εξωτερικό ή να κάνετε κράτηση για ακριβές διακοπές για να επωφεληθείτε από την περίοδο των διακοπών. Μπορείτε να δείτε φθηνές (και δωρεάν) εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή σας,.

 

Πώς να διαχειριστείτε τις πιέσεις στις σχέσεις

Ας είμαστε ειλικρινείς – οι οικογένειες και οι μεγάλες οικογένειες μπορεί να είναι περίπλοκες ή και δύσκολες.

Πρώτον, πριν πάτε σε μια οικογενειακή εκδήλωση, να γνωρίζετε θέματα που ξέρετε ότι πρέπει να μείνετε μακριά, για να μειώσετε την πιθανότητα σύγκρουσης.

Δεύτερον, μπορείτε να προετοιμάσετε μερικά ουδέτερα θέματα εκ των προτέρων, ώστε να έχετε κάτι να μιλήσετε για να αποφύγετε τυχόν ένταση.

Και τρίτον, αποφύγετε να αφεθείτε σε μια συζήτηση με κάποιον που επιδεινώνει το άγχος σας. Εάν/όταν προκύψει ένα ευαίσθητο θέμα, δικαιολογήστε τον εαυτό σας από τη συζήτηση βοηθώντας στον καθαρισμό ή την προετοιμασία του φαγητού ή οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία που σας βοηθά να απομακρυνθείτε από την άμεση συζήτηση.

 

Πώς να διαχειριστείτε τα συναισθηματικά ερεθίσματα

Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια συναισθηματικά ζητήματα που σχετίζονται με τη μοναξιά, τη θλίψη και την απώλεια. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα δικά σας συναισθηματικά ερεθίσματα και να έχετε κάποιες στρατηγικές για να το διαχειριστείτε.

Ως επαγγελματίας σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια, συνιστώ πάντα να μιλάτε σε κάποιον για το άγχος σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ένα έμπιστο μέλος της οικογένειας, ή με έναν επαγγελματία (αν δεν νιώθετε κοντά σε κανέναν), ως μέρος ενός υγιούς τρόπου διαχείρισης του άγχους.

Θυμηθείτε, αν δεν θέλετε να μείνετε μόνοι τότε επικοινωνήστε το, γιατί αν μείνετε σιωπηλοί, τότε ο κόσμος δεν θα ξέρει ότι θα θέλατε παρέα την περίοδο των διακοπών. Εάν πάλι δεν έχετε σχέδια και θέλετε να περάσετε τις μέρες μόνοι, φροντίστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να σχεδιάσετε δραστηριότητες για τον εαυτό σας που μπορεί να σας αρέσουν.

Για όσους από εσάς νιώθετε θλίψη από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μπορείτε να προσπαθήσετε να διαχειριστείτε τη θλίψη σας χρησιμοποιώντας μερικές στρατηγικές: Θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να τιμήσετε τη μνήμη τους συνεχίζοντας μια παράδοση που απολάμβανε το αγαπημένο σας πρόσωπο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς. Επίσης, το να μιλάτε και να μοιράζεστε τις αναμνήσεις σας για το αγαπημένο σας πρόσωπο είναι επίσης ένας θετικός τρόπος διαχείρισης της θλίψης.

Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες κατά την περίοδο των διακοπών, να θυμάστε ότι η βοήθεια είναι πάντα διαθέσιμη. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Κακαβούλη

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!
Scroll to Top