Πώς να διαχειριστείτε τη συναισθηματική υπερφαγία

Η συνεχιζόμενη καθημερινή αβεβαιότητα οδηγεί πολλά άτομα σε υψηλά επίπεδα άγχους και κατ΄ επέκταση σε αλλαγές των διατροφικών τους συνηθειών. Στην ουσία συχνά αρχίζουμε να τρώμε (ή να μην τρώμε) σε μια συνειδητή ή ασυνείδητη προσπάθεια να καταστείλουμε ή να καταπραΰνουμε τα αρνητικά συναισθήματα.

Πώς καταλαβαίνουμε όμως αν μας συμβαίνει αυτό; Όταν νιώθουμε έντονες συναισθηματικές καταστάσεις, μερικοί από εμάς είναι πιο πιθανό να τρώμε υπερβολικά – τρώγοντας μεγάλες ποσότητες φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε. Εναλλακτικά, μπορεί να «βοσκήσουμε». Εδώ μπορεί να βρεθούμε να τρώμε συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάθε φορά που περνάτε από το ψυγείο η πόρτα ανοίγει μαγικά και σας πετάει φαγητό! Άλλοι μπορεί να περιορίσουν το φαγητό τους. Αυτό μπορεί να είναι μια προσπάθεια να νιώσετε τον έλεγχο πάνω σε κάτι σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας. Ή, για μερικούς από εμάς, μια κατάσταση όπως η τρέχουσα πανδημία μπορεί να έχει οδηγήσει σε φόβο σχετικά με τη διαθεσιμότητα, την προσβασιμότητα και το κόστος των μελλοντικών τροφίμων. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει στον περιορισμό του τι τρώμε.

Γιατί τρώμε όταν είμαστε αγχωμένοι; Υπάρχουν πολλοί ψυχολογικοί και βιολογικοί λόγοι για τους οποίους τρώμε όταν νιώθουμε άγχος. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων, να χρησιμεύσει ως απόσπαση της προσοχής από τις δύσκολες πραγματικότητες της ζωής ή ως μηχανισμός αντιμετώπισης σε απρόβλεπτες στιγμές. Το άγχος σχετίζεται με αλλαγές στην κορτιζόλη, η οποία παίζει κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση της ενέργειας και αλλάζει την όρεξη. Όταν είμαστε αγχωμένοι, τείνουμε να λαχταρούμε φαγητό με υψηλότερο λίπος και ζάχαρη, επειδή το σώμα μας χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να λειτουργήσει. Οι απλοί υδατάνθρακες είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να πάρετε μια γρήγορη ένεση ενέργειας.

Πώς να σταματήσετε την συναισθηματική υπερφαγία: Συνδέεται με τη συναισθηματική πείνα, η οποία είναι ξαφνική, και οδηγείται από το κεφάλι και όχι από το στομάχι. Λαχταράει συγκεκριμένα φαγητά και δεν χορταίνει, ακόμα και όταν είναι χορτασμένο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα ενοχής που τροφοδοτεί περαιτέρω έναν αρνητικό κύκλο. Η σωματική πείνα από την άλλη πλευρά, είναι απαλλαγμένη από συναισθήματα. Εμφανίζεται σταδιακά και βρίσκεται στο στομάχι και χορταίνει όταν είναι γεμάτο χωρίς κανένα αίσθημα ενοχής. Η προσεκτική διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διάκριση μεταξύ συναισθηματικής και σωματικής πείνας. 

Συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι ανταποκρίνεστε στη σωματική και όχι στη συναισθηματική πείνα: Σταματήστε να τρώτε όταν κανονικά θα πεινάτε. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνεις να ανταποκρίνεσαι στα σημάδια της πείνας. Μην περιμένετε μέχρι να γίνετε αρπακτικοί και φροντίστε να σταματήσετε να φάτε. Το να τρώτε ενώ βρίσκεστε σε μια κλήση συνδιάσκεψης ή ενώ στέλνετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα είναι πάντα ασυνείδητο, καθιστώντας πιο πιθανό ότι ανταποκρίνεστε στη συναισθηματική πείνα.

Για να σας βοηθήσουμε να τρώτε προσεκτικά, σκεφτείτε να κάνετε τα εξής: Κάντε μια παύση πριν φάτε – σκεφτείτε το μέγεθος της μερίδας, το χρώμα του φαγητού, το βάρος του φαγητού στο χέρι σας, τη μυρωδιά, το σχήμα

Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν πεινάτε – πού βρίσκεται στο σώμα; Τι σχήμα έχει η πείνα; Τι χρώμα θα είχε η πείνα; Είναι μια παλλόμενη αίσθηση πείνας ή μια έντονη αίσθηση ή ένας πόνος;

Απλώς προσέξτε αυτό και μην το κρίνετε Ξεκινήστε από μικρά και αργά – τοποθετήστε ένα μικρό κομμάτι τροφής στο στόμα σας και προσέξτε πραγματικά τις αισθήσεις, την υφή, τη γεύση και τη μυρωδιά. Βάλτε τα μαχαιροπίρουνα σας ανάμεσα στις μπουκιές. Εστιάστε στα συναισθήματά σας Αφήστε τον εαυτό σας να βιώσει συναισθήματα μακριά από το φαγητό. Αφιερώστε χρόνο κάθε μέρα για να σκεφτείτε πώς νιώθετε και εάν αυτό σας οδηγεί να λαχταράτε φαγητό με μη χρήσιμο τρόπο.

Κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως “Πώς νιώθω;” “Πότε νιώθω περισσότερο άγχος;”

Ψάξτε για τυχόν μοτίβα: Παρατηρήστε πότε αυξάνετε ή περιορίζετε την πρόσληψη τροφής. Τα ερεθίσματα μπορεί επίσης να είναι εσωτερικά, όπως η σκέψη «αυτό δεν θα τελειώσει ποτέ» ή να ανταμείψει το άγχος της εκπαίδευσης στο σπίτι. Κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως «Ποιες καταστάσεις και τι είδους φαγητά τείνω να πάω»

Κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως, «Μπορώ να κάνω μια παύση και να ρωτήσω αν επιλέγω ενεργά να το φάω;»

Η σωματική υγεία και η ψυχική υγεία συνδέονται εγγενώς. Εάν διατηρείτε καλή σωματική υγεία, η ψυχική σας υγεία θα ωφεληθεί και το αντίστροφο. Ο περιορισμός της συναισθηματικής διατροφής θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε καλή σωματική και ψυχική υγεία.

Εάν θέλετε περαιτέρω συμβουλές, μπορείτε να κλείσετε μια συνάντηση μαζί μας . Θα συζητήσουμε μαζί σας ποια προσέγγιση είναι κατάλληλη για εσάς για να μπορέσετε να νιώσετε καλύτερα. 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!
Scroll to Top