Γιατί να επιλέξουμε θεραπεία ζευγαριού;

Η θεραπεία ζεύγους είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να βελτιώσει τη μεταξύ του σχέση. 

Ορισμένες μορφές αυτής της θεραπείας περιλαμβάνουν τη συμβουλευτική γάμου, την προγαμιαία συμβουλευτική και την οικογενειακή θεραπεία. Είναι συνήθως μια βραχυπρόθεσμη μορφή θεραπείας.

 

Τι μπορεί να βοηθήσει η θεραπεία ζεύγους
Η θεραπεία ζεύγους μπορεί να δώσει στο ζευγάρι την ευκαιρία να συζητήσει και να επιλύσει ζητήματα που σχετίζονται με διάφορες πτυχές της σχέσης, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. Ρόλους στη σχέση: Η θεραπεία ζεύγους μπορεί να σας βοηθήσει στο να εξεταστούν οι ρόλοι που παίζουν τα 2 μέλη στη σχέση και να εντοπιστούν οι λανθασμένες δυναμικές. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των διαφορών στις προσδοκίες.
  2. Πεποιθήσεις και αξίες: Η θεραπεία ζεύγους μπορεί να σας βοηθήσει στο να συζητηθούν οι πεποιθήσεις, οι αξίες και τα συναισθήματα αλλά και οι επιπτώσεις αυτών στην καθημερινή ζωή.
  3. Οικονομικά: Τα οικονομικά μπορεί να είναι μια σημαντική πηγή συγκρούσεων στις σχέσεις. Η θεραπεία ζεύγους βοηθά στην προώθηση του ανοιχτού διαλόγου και της διαφάνειας σχετικά με τις συνήθειες εισοδήματος και δαπανών.
  4. Χρόνος που περνάτε μαζί: Το ζευγάρι μπορεί να αντιμετωπίσει ζητήματα που σαμποτάρουν τον κοινό χρόνο. Μπορεί να μάθει να απολαμβάνει να κάνει πιο ευχάριστο τον χρόνο που περνούν μαζί.
  5. Παιδιά & Οικογενειακές σχέσεις: Εάν το ζευγάρι διαφωνεί στα θέματα που αφορούν τα παιδιά, η θεραπεία ζευγαριών μπορεί να βοηθήσει στην επικοινωνία μεταξύ τους αλλά και με άλλα μέλη της οικογένειας, όπως γονείς, παιδιά και αδέρφια. Επίσης μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη στην στρεσογόνα περίοδο της σύλληψης και υιοθεσίας.
  6. Σεξ και οικειότητα: Εάν το ζευγάρι αντιμετωπίζει προβλήματα που σχετίζονται με το σεξ και την οικειότητα ή την απιστία, η θεραπεία ζευγαριών μπορεί να προσφέρει έναν ασφαλή χώρο για το μοίρασμα των συναισθημάτων και των αναγκών που προκύπτουν μέσα από από αυτή τη διαδικασία.
  7. Θέματα υγείας: Οι σωματικές ή ψυχικές ασθένειες είναι δύσκολες για όλους. Ειδικά ανάμεσα στο ζευγάρι. Η θεραπεία ζεύγους μπορεί να βοηθήσει στο να αντιμετωπίσετε το άγχος που προκαλεί στη σχέση.
  8. Εξωτερικοί στρεσογόνοι παράγοντες: Η θεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση συγκρούσεων που προκαλούνται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η εργασία για παράδειγμα, που μπορεί να ασκήσουν πίεση στη σχέση.

Οφέλη της θεραπείας ζευγαριών

  • Κατανοούμε ο ένας τον άλλον καλύτερα
  • Προσδιορίζουμε πιο συγκεκριμένα τα ζητήματα της σχέσης μας
  • Βελτιώνουμε τις δεξιότητες επικοινωνίας μας
  • Επιλυνουμε πιο εύκολα τις συγκρούσεις μας
  • Ενισχύουμε τη φιλία και την οικειότητα μεταξύ μας
  • Σταματούμε μια δυσλειτουργική συμπεριφορά
  • Μαθαίνουμε νέες δεξιότητες για μια ποιοτικότερη σχέση
  • Βελτιώνουμε την ικανοποίηση που παίρνουμε ο ένας από τον άλλον και από τη σχέση

 

Εάν πιστεύετε ότι η σχέση σας θα ωφεληθεί από τη θεραπεία ζευγαριών, συζητήστε το με τον/την σύντροφό σας και δείτε αν είναι ανοιχτός/η σε αυτήν. Εάν αντιστέκονται σε αυτό, εξηγήστε γιατί είναι σημαντικό για εσάς και πώς πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει τη σχέση σας.

Τηλ. επικοινωνίας 210 7755464, 6932 341882

 

 

www.verywellmind.com

Eπιμέλεια: Σοφία Κακαβούλη

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!
Scroll to Top