Πως μπορούμε να χαλαρώσουμε στις διακοπές;

Μερικές φορές το να κάθεσαι δίπλα στη θάλασσα είναι ο τέλειος τρόπος για να εκτιμήσεις το περιβάλλον γύρω σου, τα τιτιβίσματα των πουλιών, η ζέστη, ο ήχος της θάλασσας κ.λπ.
Αλλά κάτι λείπει και το καταλαβαίνεις μόνο όταν φτάσεις.
Δεν ξέρεις πώς να χαλαρώσεις όταν είσαι διακοπές.

Σας παραθέτουμε μερικές συμβουλές για να κάνετε τις επόμενες διακοπές σας μια πιο χαλαρωτική εμπειρία.

Η λίστα με τις υποχρεώσεις σας δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη όταν βρίσκεστε σε διακοπές. Ο προγραμματισμός δραστηριοτήτων είναι καλός, φυσικά, αλλά βάλτε ένα σημείο στο να ενσωματώσετε άφθονο ελεύθερο χρόνο στο πρόγραμμά σας. Αυτό είναι σημαντικό για διάφορους λόγους:
– Σας επιτρέπει να αυτοσχεδιάζετε εάν ανακαλύψετε μια νέα δραστηριότητα που θέλετε να ακολουθήσετε.
– Χρησιμοποιήστε τον άφθονο χρόνο που έχετε αφήσει ανάμεσα στις προγραμματισμένες δραστηριότητες για να καθίσετε ήσυχα και να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να πάρετε έναν υπνάκο! Λίγα πράγματα είναι τόσο χαλαρωτικά όσο ο ύπνος χωρίς πίεση.
– Αν φεύγετε από την πόλη για τις διακοπές σας, αφιερώστε στον εαυτό σας μια μέρα περίπου στο σπίτι ανάμεσα στη δουλειά και το ταξίδι, τόσο πριν όσο και μετά το ταξίδι σας. Χρειάζεστε λίγο χρόνο για να κάνετε τις τελευταίες σας προετοιμασίες πριν φύγετε, καθώς και για να αποσυσκευάσετε και να συνέλθετε λίγο από τα ταξίδια σας προτού επιστρέψετε στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Είναι δύσκολο να χαλαρώσετε αν έχετε πάντα ένα μάτι στο email σας ή σε άλλες υπενθυμίσεις για τις καθημερινές σας υποχρεώσεις. Οι πιο ιδανικές διακοπές είναι αυτές όπου μπορείτε να απενεργοποιήσετε τον «εργαζόμενο εαυτό» σας μέχρι να επιστρέψετε, αλλά αυτή δεν είναι μια ρεαλιστική επιλογή για όλους.

Εάν δεν είναι δυνατό να διακόψετε εντελώς την επικοινωνία που σχετίζεται με την εργασία, θέστε ένα όριο στον χρόνο που θα αφιερώνετε την ημέρα στην εργασία. Εάν λήξει αυτός ο χρόνος και λάβετε άλλο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείτε να το απαντήσετε αύριο. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να αφιερώσετε χρόνο σε κάθε μέρα ειδικά για να ελέγχετε τα email της εργασίας σας — ας πούμε, για 30 λεπτά κάθε απόγευμα θα περιηγείστε στα εισερχόμενά σας, θα απαντάτε σε οτιδήποτε σημαντικό και στη συνέχεια θα αφήσετε ξανά την εργασία στην άκρη για το υπόλοιπο βράδυ.

Αν θέλετε να χαλαρώσετε, πρέπει να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας σχετικά με αυτό που πραγματικά σας χαλαρώνει. Εάν το να περνάτε χρόνο με την ευρύτερη οικογένεια ή να επισκέπτεστε πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς είναι στην πραγματικότητα πηγή άγχους, δεν βοηθάει να πιέζετε τον εαυτό σας να αισθάνεται χαλαρός αυτές τις στιγμές.

Θυμηθείτε, οι διακοπές είναι τόσο για εσάς όσο και για τα μέλη της οικογένειάς σας. Πολλοί γονείς ακολουθούν μια στάση αυτοθυσίας για να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους περνούν συνεχώς υπέροχα, αλλά αφήνουν χρόνο στον εαυτό τους για να νιώσουν ανανεωμένοι. Δώστε το καλό παράδειγμα για τα παιδιά σας ασκώντας αυτοφροντίδα και δείχνοντας πώς να μοιράζεστε προτεραιότητες. Ίσως μπορείτε να μοιράσετε τις μέρες σας μεταξύ των υπαίθριων δραστηριοτήτων με τα παιδιά σας και του δικού σας χρόνου χαλάρωσης.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η αποδυνάμωση δεν θα συμβεί με μαγικό τρόπο μόνο και μόνο επειδή βρίσκεστε σε ένα νέο περιβάλλον. Ξεκινήστε να δημιουργείτε έναν χαλαρό ψυχικό χώρο γύρω από αυτές τις διακοπές ενώ τις προγραμματίζετε.
Προετοιμαστείτε για τα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε, αλλά υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι θα υπάρξουν απροσδόκητα γεγονότα και αλλαγές στο πρόγραμμα, και αυτό δεν πειράζει.
Εξασκηθείτε στην καλλιέργεια μιας νοοτροπίας όπου μπορείτε να προσαρμοστείτε σε ό,τι φέρνει η κάθε μέρα στις διακοπές. Το να ασκείτε επιπλέον πίεση στον εαυτό σας για να χαλαρώσετε δημιουργεί πρόσθετο άγχος, το οποίο είναι αντιπαραγωγικό.

 

Επιμέλεια: Σοφία Κακαβούλη

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!
Scroll to Top