Λόγοι για τους οποίους νιώθετε άγχος στις γιορτές

Οι γιορτές είναι η πιο αγχωτική περίοδος του χρόνου. Η μία μελέτη μετά την άλλη έχει δείξει ότι οι άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν λιγότερο χρόνο, περισσότερες ευθύνες και υψηλότερες προσδοκίες κατά τη διάρκεια της περιόδου, γεγονός που συμβάλλει στο άγχος των διακοπών. Όλα αυτά ενώ καταπολεμούν τις επιπτώσεις της εποχιακής κατάθλιψης. Η πιο κρύα εποχή του χρόνου δεν είναι και πολύ “ψυχρή”.

Εδώ είναι 5 λόγοι για τους οποίους οι γιορτές σας αγχώνουν και πώς να τους αντιμετωπίσετε.

1. Το άγχος των διακοπών από τις εποχιακές προθεσμίες
Οι γιορτές σημαίνουν σχέδια, τα σχέδια σημαίνουν προθεσμίες και οι προθεσμίες σημαίνουν άγχος. Πότε πρέπει να έχετε τελειώσει με όλες τις αγορές δώρων; Πότε πρέπει να έχετε όλα τα ψώνια; Πόσο νωρίς εκ των προτέρων πρέπει να φτιάξετε το φαγητό; Ποιος κάνει τι; Τόσα πολλά πρέπει να προγραμματίσετε. Τόσα πολλά που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μείνουν ανεκτέλεστα.

Αλλά δεν θα πρέπει να αφήσετε όλες τις δουλειές των διακοπών να πέσουν μόνο στους ώμους σας. Δώστε σε όλους μια εργασία που μπορούν να ολοκληρώσουν. Μοιράστε τις ευθύνες, ώστε να μην διαχειρίζεστε μόνοι σας όλες τις διακοπές. Ρωτήστε αν οι συγγενείς που έρχονται για επίσκεψη μπορούν να προσθέσουν ένα ή δύο είδη στα ψώνια τους για να γλιτώσετε ένα ταξίδι. Πολλά χέρια κάνουν ελαφριά δουλειά, και η ελαφριά δουλειά κάνει λιγότερο άγχος κατά τη διάρκεια των διακοπών.

2. Ένα γεμάτο πρόγραμμα που οδηγεί σε πνευματική κόπωση
Για πολλούς, κατά τη διάρκεια της βιασύνης των διακοπών, κάθε νέο σχέδιο ή άλλος ένας συγγενής που έρχεται για επίσκεψη σημαίνει περισσότερα ταξίδια που πρέπει να προγραμματίσετε, περισσότερα ψώνια που πρέπει να κάνετε και περισσότερους ανθρώπους που πρέπει να φιλοξενήσετε και να φροντίσετε. Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε σαν ένα ημερολόγιο όπου κάθε μέρα είναι μια νέα ευθύνη-έκπληξη που πρέπει να παρακολουθείτε. Επιπλέον, υπάρχουν πάρτι και σχολικές συναυλίες που πρέπει να παρακολουθήσετε, προθεσμίες εργασίας στο τέλος της χρονιάς, κάρτες που πρέπει να στείλετε στο ταχυδρομείο και μαγείρεμα.

Πριν οι διακοπές μπουν σε πλήρη εξέλιξη, αφιερώστε λίγο χρόνο για να καθίσετε και να αναρωτηθείτε πραγματικά πόσο χρόνο μπορείτε να αφιερώσετε. Κάνοντάς το εκ των προτέρων μπορεί να έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι είναι δυνατόν να εντάξετε στα σχέδιά σας και τι όχι. Ίσως χρειαστεί να διαγράψετε κάτι από τη λίστα σας. Ο προγραμματισμός του τι θα κάνετε (και τι όχι) μπορεί να περιορίσει το πρόγραμμά σας.

3. Όλα πρέπει να είναι τέλεια κατά τη διάρκεια των διακοπών
Οι προσδοκίες… Υποτίθεται ότι είναι η πιο υπέροχη εποχή του χρόνου, σωστά; Οπότε, όλα πρέπει να είναι πεντακάθαρα. Κάθε εκδήλωση πρέπει να είναι στην ώρα της. Κάθε οικογενειακή επίσκεψη πρέπει να είναι στην ώρα της. Το άγχος των διακοπών σας δεν είναι δεύτερη δουλειά, μην το αντιμετωπίζετε έτσι. Αν και η τήρηση ενός προγράμματος μπορεί να είναι χρήσιμη, δεν πρέπει να σας αγχώνει σε σημείο που να μην απολαμβάνετε τον εαυτό σας. Δεν πειράζει τα σχέδια να πέσουν έξω, το φαγητό να καεί ή τα αντικείμενα να χαθούν και να ξεχαστούν. Δεν είναι το τέλος του κόσμου και σίγουρα δεν είναι αιτία πανικού.

4. Ο φοβερός “τσακωμένος θείος” στο οικογενειακό δείπνο
Όλοι έχουν ένα μέλος της οικογένειας που απλά ΠΡΕΠΕΙ να αναφερθεί σε εκείνο το καυτό θέμα στο τραπέζι του δείπνου… Και μόνο η σκέψη αυτού του μέλους της οικογένειας και το χάος που προκαλεί μπορεί να σας αφήσει στην τσίτα ολόκληρο τον μήνα. Αλλά δεν είναι κακό να ζητάτε (έστω και αυστηρά) να αφήσετε τις φλογερές συζητήσεις για κάποιο άλλο βράδυ, ειδικά αν είναι κάτω από τη δική σας στέγη. Ξεκαθαρίστε ότι αυτή υποτίθεται ότι είναι μια βραδιά για διασκέδαση και γέλιο, όχι για τσακωμούς.

5. Εξοικονόμηση χρημάτων κατά τη διάρκεια των διακοπών

Οι γιορτές είναι μια απόλυτη εξάντληση των αποταμιεύσεων. Γεύματα, δώρα, διακοσμήσεις και πολλά άλλα. Όλα αυτά επιβαρύνουν τον τραπεζικό σας λογαριασμό. Αλλά να θυμάστε, και χωρίς να ακούγεται γλυκανάλατο, αλλά τα Χριστούγεννα, δεν έχουν να κάνουν με αυτά τα πράγματα, έχουν να κάνουν με τον χρόνο που περνάτε με τους ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν περισσότερο. Πρόκειται για θρησκευτικές και πολιτιστικές γιορτές με βαθύ νόημα.

Αν φοβάστε τις τεράστιες ετικέτες τιμών, μιλήστε με την οικογένεια και τους φίλους σας για να ορίσετε ένα όριο τιμών για τα δώρα. Πιθανότατα δεν θα σας αρνηθούν, γιατί και αυτοί προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα!

Πριν βγείτε στα καταστήματα, καταρτίστε έναν προϋπολογισμό για το τι είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε. Κάντε περικοπές όπου μπορείτε. Δεν πειράζει να μην έχετε τα πάντα. Πάρτε τα απαραίτητα, και αν σας περισσεύουν λίγα μετρητά, τότε αρχίστε να σκέφτεστε τα “κουδούνια” και τις “σφυρίχτρες”.

 

Μπορεί να υπάρχουν και άλλα πράγματα που δεν σχετίζονται με τις γιορτές και που δεν σας κάνουν καλό. Ίσως είστε αγχωμένοι από τη δουλειά σας ή οι ευθύνες ως γονέας σας βαραίνουν. Αυτά τα πράγματα μπορεί να φαίνονται άσχετα, αλλά θα μπορούσαν να είναι οι ενοχλητικές ανησυχίες στο παρασκήνιο που κάνουν το τυπικό άγχος των διακοπών να φαίνεται ανυπέρβλητο.

Αν βιώνετε καθημερινό άγχος, από τις διακοπές ή απλώς από τη ζωή, δώστε του προσοχή. Η ψυχική σας υγεία έχει σημασία!

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Κακαβούλη

Πηγή: www.ohioguidestone.org

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!
Scroll to Top