Η σημασία μιας αγκαλιάς… στην υγεία

Η αγκαλιά μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα…

Οι περισσότεροι άνθρωποι την στιγμή που δέχονται μια αγκαλιά στο σώμα απελευθερώνεται μια ορμόνη και νευροδιαβιβαστής, η ωκυτοκίνη, που συχνά αναφέρεται ως “η ορμόνη της αγάπης”.

Όλες οι μελέτες πάνω στο θέμα της αγκαλιάς καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: η αγάπη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Επιπλέον, η αγκαλιά είναι αποδεδειγμένα παράγοντας καλής ψυχικής και σωματικής υγείας.

Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι είναι πιο καθοριστική κατά την περίοδο των πρώτων 3 χρόνων.  Δηλαδή, όσο περισσότερη αγκαλιά και αγάπη δώσεις στα πρώτα τρία χρόνια της ζωής του σε ένα μωρό, τόσο περισσότερο θέτεις τις βάσεις για ένα υγιές παιδί. Τα μωρά έχουν ανάγκη το άγγιγμα και την αγάπη. Τους διοχετεύει ένα αίσθημα: ασφάλειας, επικοινωνίας, σεβασμού, αυτοεκτίμησης

Ως ενήλικες έχουμε περιορίσει τη στοργή που δείχνουμε προς τους άλλους και έχουμε περιορίσει τις αγκαλιές. Ωστόσο, όσο μεγαλώνουμε τόσο περισσότερες αγκαλιές έχουμε ανάγκη. Στην πραγματικότητα οι μελέτες δείχνουν ότι η αγκαλιά μπορεί να είναι αποτελεσματική στην ανακούφιση του πόνου.

Μια σφιχτή, ζεστή αληθινή αγκαλιά, μπορεί στην κυριολεξία να κάνει θαύματα και τα ευεργετικά αυτά οφέλη και η θεραπευτική της επίδραση μοιράζεται εξίσου και σε αυτόν που την δίνει και σε αυτόν που την δέχεται δίχως να χάνει την δύναμή της.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια ψυχολόγο Dr.Virginia Satir, χρειαζόμαστε… τέσσερις αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, οκτώ αγκαλιές την ημέρα για να συντηρηθούμε και δώδεκα αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε.

 

Επιμέλεια: Σοφία Κακαβούλη

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!
Scroll to Top