Νιώθω καλά μαγειρεύοντας…

Πολύ συχνά αισθανόμαστε μπλοκαρισμένοι, δυσλειτουργικοί, νευρικοί χωρίς να ξέρουμε απαραίτητα τον λόγο. Συνήθως καταφεύγουμε σε κάποιον θεραπευτή ή την συμβουλή της φίλης/φίλου μας…

Ας δούμε όμως, μήπως υπάρχει και άλλη μία επιλογή πριν καταφύγουμε στα παραπάνω που αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουμε και βρίσκεται απλά… στην κουζίνα μας.

«Αν θέλεις να εκτιμάς τον εαυτό σου, κάνε πράγματα από τα οποία μπορείς να αντλήσεις αυτοεκτίμηση» επισημαίνει ο πλέον διάσημος ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Ιρβιν Γιάλομ. Και η μαγειρική είναι ένα εξαιρετικό μέσο για να αισθανθούμε καλύτερα με τον εαυτό μας.

Πόσο εφικτό όμως είναι να δούμε τη μαγειρική ξαφνικά με άλλο μάτι; Η πιο καλή αρχή είναι να συγκεντρωνόμαστε στην ίδια τη διαδικασία, απολαμβάνοντας το κάθε στάδιό της χωρίς περισπασμούς.

Αν καταφέρουμε να κάνουμε παύση στις σκέψεις μας έστω μισή ώρα την ημέρα, μπορούμε να αποκομίσουμε μεγάλα οφέλη όσον αφορά την καταπολέμηση του στρες. Και όχι μόνο.

Σχετικά πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Health Education & Behavior αποκάλυψε ότι η μαγειρική βελτιώνει τη διάθεση και την αυτοεκτίμηση, ενώ ευνοεί την ανακούφιση από τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Ηδη στην Αμερική η γαστρονομική θεραπεία συμβάλλει στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών, του στρες, της κατάθλιψης, στη Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) και σε διάφορους άλλους εθισμούς.

Αφού λοιπόν διασκεδάσουμε, χαλαρώσουμε, αδειάσουμε τη σκέψη μας και γίνουμε δημιουργικοί, έχουμε κερδίσει και ένα νόστιμο και υγιεινό γεύμα. Και όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη που έχει η ισορροπημένη διατροφή στην ψυχική μας υγεία. Ερευνα από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ είχε αποδείξει ότι η απώλεια βάρους, η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και η μείωση των λιπαρών τροφών συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Τέλος, είναι σημαντικό να προσπαθούμε να κρατάμε τον εαυτό μας στο «εδώ και τώρα» και να εστιάζουμε στην προετοιμασία του γεύματος με όλες μας τις αισθήσεις, δίνοντας έμφαση στην αφή και στην όσφρησή μας, όπως επίσης εξίσου σημαντική είναι η επιλογή της ώρας που μας βολεύει για να συγκεντρωθούμε και κυρίως, να απολαύσουμε πραγματικά αυτό που κάνουμε.

 

Επιμέλεια: Σοφία Κακαβούλη

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: Content is protected !!
Scroll to Top